I. MATOVIČ: Práca je najlepším liekom na pôrodnosť v rómskych osadách

29.10.2012 Bratislava

Bratislava 29. októbra (TASR) - Nie sterilizácie, ale práca je najlepším liekom na pôrodnosť v rómskych osadách. Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

V diskusii k zavedeniu bezplatných dobrovoľných sterilizácií, ktoré navrhuje Lucia Nicholsonová (SaS), poukázal na to, že ľudia s príjmami a väčším majetkom majú menej detí. Preto sa nazdáva, že rómskym ženám by pomohlo skôr, keby mali ich rodiny prácu. Zároveň vyčítal liberálom, že pred voľbami sľubovali prácu namiesto dávok a pritom bezplatnými sterilizáciami zavádza len ďalšiu dávku. "Dávku na sterilizáciu, nič iné nenavrhujete," adresoval liberálom.

Predseda SaS Richard Sulík súhlasí s tým, že keď majú ľudia príjem, majú zvyčajne aj menej detí. Zároveň upozorňuje, že Nicholsonová nenavrhuje nič iné, ako to, aby menej majetné ženy mohli podstúpiť sterilizáciu, ak o to majú záujem. Dnes tak môžu urobiť podľa neho len tie, ktoré majú dosť peňazí. "My nechceme nikomu sterilizácie nanútiť ani k nim motivovať. Ide len o to, aby dostupnosť bola pre všetkých rovnaká," vysvetlil Sulík.

Poukázal tiež na to, že v súčasnosti je tu explózia časti obyvateľstva, ktorú pracujúci ľudia "kompletne živia z dávok". Podľa Sulíka to nielenže stojí veľa peňazí, ale prináša to aj iné problémy. V diskusii doteraz nevystúpil ani jeden poslanec Smeru-SD, dohadujú sa len opoziční predstavitelia, predovšetkým SaS, OĽaNO a KDH. Niektorí z nich už poukázali na to, že tak robia službu sociálnym demokratom, keďže rozpravou o dobrovoľných bezplatných sterilizáciách prekrývajú dôležitejšie témy.
 

Vyberte región